410021 Nagyvárad / Oradea, Piața Regele Ferdinand I., Nr. 6., Bihor, RO
Facebook
Youtube

Előadások

Örkény István

Tóték


Bekecs Néptáncszínház


Örkény István abszurd tragikomédiájában rendkívüli szerepet kap az a fajta testiség, amely sokszor a humor, máskor a nyomor és kín forrását jelenti. Táncszínházi előadásunk főként a nonverbalitás eszköztárát használja, szereplői a drámai szövegből jól ismert különleges karakterek testi-lelki kivetülései a térben. A test kifejező ereje, a szerepformálás fizikális lehetőségei, a mimika és a mozdulatok energiája meséli el ezt az örökérvényű történetet, mindezt egy sajátos dramaturgiai vonalvezetéssel a néptánc és népzene nyelvén.

Az előadásban különböző népi énekek és csujogatások csendülnek fel, amelyek dramaturgiai funkciója a történet érthetőségében ragadható meg. Olyan „szövegtest” készült az adott mozgásanyaghoz, amely az archaikus népi énekeink szövegéből táplálkozva néhol tovább gördíti, máshol kommentálja, vagy, akár öniróniával tele, kifigurázza az eseményeket. A koreográfiák kifejező ereje, a történet fanyar humora, a karakterek humánus és torz oldala, a groteszk elemek szembeállítása mind az előadás szerves részét képezik.

Célkitűzésünk egy néptáncszínházi kísérlet létrehozása, amely egy közismert történeten alapul, a fekete humort nem mellőzi, szórakoztató, miközben kiábrándít, feltölt, de legfőképpen gondolatokat ébreszt a nézőben.

 

 

 

ALKOTÓK:

Rendező – koreográfus: Györfi Csaba

Zeneszerző: ifj. Csoóri Sándor

Díszlettervező: Szőke Zsuzsi

Jelmeztervező: Lokodi Aletta

Videó montázs: Izsák Előd

Koreográfusok: Farkas Tamás, Farkas Ágnes

Koreográfus asszisztens: Mészáros Zoltán

Igazgató: Benő Barna-Zsolt

 

Előadja a Bekecs Néptáncszínház tánckara a következő szereposztásban:

Őrnagy: Benő Barna-Zsolt

Tót Lajos: Mészáros Zoltán

Mariska: Kinda Boglárka

Ágika: Ritziu-Ilka Krisztina

Postás: Nagy-Keresztesi Tamás

Gizi Gézáné: Fülöp Eszter

Elegáns őrnagy: Suba Róbert

Tomaji plébános: Siklodi Csaba

Cipriani professzor: Ördögh Géza

Szűz Mária, Kántorné: Samu Etel-Imola

A falu népe/dobozolók: Fülöp Eszter, György Anita, Györfi Alíz, Mészáros Tünde, Mikesi Júlia, Nagy-Keresztesi Tamás, Ördögh Géza, Siklodi Csaba, Suba Robert, Vass Tünde

 

Fény: Aszalos Attila

Hang: Kovács Andor

Technikai munkatársak: Magyari Attila, Nám Nórbert-Nimród